Wat is kinderfysiotherapie?

Een kinderfysiotherapeut is dé specialist in het bewegen en de motorische ontwikkeling van kinderen in de leeftijd van 0-18 jaar.

Kinderfysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. Dit betekent dat een kinderfysiotherapeut naast de 4-jarige basisopleiding tot algemeen fysiotherapeut een 3-jarige opleiding gevolgd heeft tot kinderfysiotherapeut. MSc staat voor Master of Science, en dit betekent dat de kinderfysiotherapeut op masterniveau is afgestudeerd.

Voor wie?

De meeste kinderen ontwikkelen zich zonder problemen. Bij sommige kinderen verloopt de ontwikkeling langzamer of moeizamer. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De ontwikkeling van een kind wordt beïnvloed door verschillende factoren. Deze factoren zijn voor elk kind anders.

Een langzame of moeizame ontwikkeling kan zorgen voor minder plezier tijdens het bewegen, een verminderd zelfvertrouwen, minder zelfstandigheid of problemen bij het spelen en sporten met leeftijdsgenootjes. Op langere termijn kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen.

Vaak wordt door ouders zelf opgemerkt dat hun kind zich langzamer ontwikkelt dan andere kinderen of moeite heeft met bewegen en/of beweeg activiteiten. In andere gevallen wordt het opgemerkt bij het consultatiebureau, op school of door een (huis)arts. Ook kunt u door een specialist in het ziekenhuis worden doorverwezen naar een kinderfysiotherapeut.

Behandelindicaties

Alle kinderen die problemen hebben met bewegen of met hun motorische ontwikkeling zijn welkom bij One of a kind. Om u een idee te geven met welke problemen u terecht kunt volgen hieronder een aantal voorbeelden.

- Vertraagde motorische ontwikkeling

- Zuigelingen met een voorkeurshouding; overstrekken; overmatig huilen / onrust

- Asymmetrische ontwikkeling

- Prematuur / dysmatuur geboren kinderen

- Problemen bij het uitvoeren of aanleren van motorische vaardigheden

- Pijnklachten bij houding of beweging

- Vermoeidheids- en conditieproblemen

- Aangeboren / chronische aandoeningen die van invloed zijn op het bewegen

- Bewegingsproblemen als gevolg van trauma

- Ademhalingsproblematiek

- Ontwikkelingsstoornissen

- Schrijfproblemen

- Sensorische integratieproblemen

- Sportblessures

Twijfelt u of kinderfysiotherapie zinvol is voor uw kind? Neem dan vrijblijvend contact op met One of a kind!

Tarieven en vergoedingen

Kinderfysiotherapie wordt voor alle kinderen van 0-18 jaar uit de basisverzekering vergoed. Per kalenderjaar vergoedt de verzekeraar twee keer negen behandelingen. Als uw kind meer dan achttien behandelingen nodig heeft, wordt de aanvullende verzekering aangesproken.

Bij chronische indicaties wordt kinderfysiotherapie onbeperkt vergoedt. Er is dan altijd een verwijzing nodig van een arts/specialist.

Tarieven

Omschrijving

Tarieven

  

Intake en onderzoek

€ 85,-


Consult

€ 45,-


Toeslag aan huis

€ 15,-

Kort verslag

€ 45,-

Uitgebreide verslaglegging

€ 85,-